My Transformation


Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Saturday, December 14, 2013

Rutin Skincare saya [Updated 14.Dec.2013]

Ramai yg ingin mengetahui rutin skincare dengan produk Mary Kay. alhamdulillah, setakat ni, produk MK tidak mengecewakan saya.



Dalam entri saya bulan April lalu, saya masih menggunakan gabungan range Botanical Effects dan Timewise. Sebab baru nak upgrade masa tu, so saya buat sikit demi sikit untuk transfer dari penjagaan basic ke range anti penuaan yg lebih high-end (cewah). Kini, saya telah fully tukar ke range Timewise =)

Even MK ada Timewise range lagi advanced iaiu Timewise Plus dan Timewise Repair, tetapi dgn faktor umur kulit saya masih  belum sesuai lagi utk range tersebut. Man man yaa... sabo =)

Timewise Skincare Routine
As to date, rutin saya :-

(1) Timewise 3 in 1 Cleanser (Combination to Oily), kekadang saya saja cuba Normal to Dry, hehe. Saya gunakan 2 kali sehari, setiap hari.

(2) Timewise MicroDermabrasion Step 1 and 2 (sgt2 best utk polish kulit saya, utk haluskan pores dan melicinkan permukaan kulit,  seriously..) - Rutin nie saya buat 2 kali seminggu. Alternate dgn mask BE atau Timewise Renewing Gel Mask.

(3) Timewise Softener - untuk melembutkan kulit, juga acting seperti BE Freshener.
(4) Timewise Day Solution - sunscreen dari UV rays, pakai waktu siang
(5) Timewise Replenishing Serum C - sumber vitamin C yg concentrated, utk boost up collagen utk lebih anjal, n menaikkan pipi yg glowing de mowing giteww hehe..

(6) Timewise Night Solution - serum penambahbaik, enriched with vitamin ACE, pakai waktu malam masa nk tidur. Fungsinya utk memberi kulit rehat dan membekalkan vitamin2 yg diperlukan kulit utk membaikpulih setelah seharian terdedah kpd persekitaran luar. n kulit senang menerima vitamin di kala kulit sedang rehat. Lepas apply nie, kulit jadi super smooth n soft hokayy. best sgt =)

(7) Timewise Age Fighting Moisturizer - Combination to Oily. Sgt mudah serap, tidak berminyak. Kadang2 suka juga jenis Normal to Dry punya, especially kalau seharian dalam persekitaran berhawa dingin =)

(8) Timewise Firming Eye Cream dan Timewise Eye Revitiliser - untuk penjagaan kulit bawah mata, enriched in vitamin C, mengurangkan garisan bawah mata dan lingkaran hitam . sedikit oily sbb nk bekalkan moisture pada kulit mata saya yg kering (sbb tu byk garisan huhu). Tapi mmg perasan, lepas amalkan eye cream ni, nak apply eye color atas eyelids pun macam senang, sbb kulit dah firm sedikit.. =)

(9) Timewise Renewing Gel Mask - saya pakai masa nak tido, biarkan semalaman, dlm 2 kali seminggu. bangun pagi esoknya, kulit sgt lembut. i loike.. =)

(10) Satin Lip Mask + Sun care Lip Balm - utk hindarkan bibir kusam, kering. Tak perlu tarik2 kulit mati lagi hehe. Lip balm Suncare ni sgt best, buatkan bibir lembap, automatisnya tidak membuatkan rasa nak 'jilat' bibir lagi (perbuatan menjilat bibir yg kering, actually laaaagi mengeringkan bibir.. so beware ladies). Lagi satu, sbb Suncare Lipbalm ni ada SPF 15, sesuai juga kalau selalu berjemur tengah panas, ada UV protection =)

(11) Timewise Liquid Foundation (Beige 3 Luminous & Beige 5 Matte) - foundation Timewise ini sgt2 best sbb ia ringan, full coverage, tidak menutupi pori (membenarkan kulit bernafas), ada anti ageing properties di mana buat kulit nampak tegang. Saya mix 2 warna ini sbb combination ini adalah yg paling match dan sesuai dgn skintone saya. Ianya bukan sekadar mekap bedak asas, tapi dalam Mary Kay, ia adalah rutin untuk Perlindungan / Protection daripada debu n habuk daripada melekat directly pada kulit saya.

Nah, setakat ini saja dulu saya cerita ttg entry kali ini. Saya akan share lagi dlm entry yg akan datang.. saya lepas nie nak cuba range Pencerahan pula iaitu Melacep range. =)

Boleh contact saya untuk pertanyaan dan consultation percuma... dan kalau berminat nak cuba sendiri range MK yg sesuai dgn anda.  Kita main2 facial n makeover nak, jom ! =)


INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp
013-2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com

No comments:

Post a Comment