Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Saturday, December 14, 2013

Rutin Skincare saya [Updated 14.Dec.2013]

Ramai yg ingin mengetahui rutin skincare dengan produk Mary Kay. alhamdulillah, setakat ni, produk MK tidak mengecewakan saya.



Dalam entri saya bulan April lalu, saya masih menggunakan gabungan range Botanical Effects dan Timewise. Sebab baru nak upgrade masa tu, so saya buat sikit demi sikit untuk transfer dari penjagaan basic ke range anti penuaan yg lebih high-end (cewah). Kini, saya telah fully tukar ke range Timewise =)

Even MK ada Timewise range lagi advanced iaiu Timewise Plus dan Timewise Repair, tetapi dgn faktor umur kulit saya masih  belum sesuai lagi utk range tersebut. Man man yaa... sabo =)

Timewise Skincare Routine
As to date, rutin saya :-

(1) Timewise 3 in 1 Cleanser (Combination to Oily), kekadang saya saja cuba Normal to Dry, hehe. Saya gunakan 2 kali sehari, setiap hari.

(2) Timewise MicroDermabrasion Step 1 and 2 (sgt2 best utk polish kulit saya, utk haluskan pores dan melicinkan permukaan kulit,  seriously..) - Rutin nie saya buat 2 kali seminggu. Alternate dgn mask BE atau Timewise Renewing Gel Mask.

(3) Timewise Softener - untuk melembutkan kulit, juga acting seperti BE Freshener.
(4) Timewise Day Solution - sunscreen dari UV rays, pakai waktu siang
(5) Timewise Replenishing Serum C - sumber vitamin C yg concentrated, utk boost up collagen utk lebih anjal, n menaikkan pipi yg glowing de mowing giteww hehe..

(6) Timewise Night Solution - serum penambahbaik, enriched with vitamin ACE, pakai waktu malam masa nk tidur. Fungsinya utk memberi kulit rehat dan membekalkan vitamin2 yg diperlukan kulit utk membaikpulih setelah seharian terdedah kpd persekitaran luar. n kulit senang menerima vitamin di kala kulit sedang rehat. Lepas apply nie, kulit jadi super smooth n soft hokayy. best sgt =)

(7) Timewise Age Fighting Moisturizer - Combination to Oily. Sgt mudah serap, tidak berminyak. Kadang2 suka juga jenis Normal to Dry punya, especially kalau seharian dalam persekitaran berhawa dingin =)

(8) Timewise Firming Eye Cream dan Timewise Eye Revitiliser - untuk penjagaan kulit bawah mata, enriched in vitamin C, mengurangkan garisan bawah mata dan lingkaran hitam . sedikit oily sbb nk bekalkan moisture pada kulit mata saya yg kering (sbb tu byk garisan huhu). Tapi mmg perasan, lepas amalkan eye cream ni, nak apply eye color atas eyelids pun macam senang, sbb kulit dah firm sedikit.. =)

(9) Timewise Renewing Gel Mask - saya pakai masa nak tido, biarkan semalaman, dlm 2 kali seminggu. bangun pagi esoknya, kulit sgt lembut. i loike.. =)

(10) Satin Lip Mask + Sun care Lip Balm - utk hindarkan bibir kusam, kering. Tak perlu tarik2 kulit mati lagi hehe. Lip balm Suncare ni sgt best, buatkan bibir lembap, automatisnya tidak membuatkan rasa nak 'jilat' bibir lagi (perbuatan menjilat bibir yg kering, actually laaaagi mengeringkan bibir.. so beware ladies). Lagi satu, sbb Suncare Lipbalm ni ada SPF 15, sesuai juga kalau selalu berjemur tengah panas, ada UV protection =)

(11) Timewise Liquid Foundation (Beige 3 Luminous & Beige 5 Matte) - foundation Timewise ini sgt2 best sbb ia ringan, full coverage, tidak menutupi pori (membenarkan kulit bernafas), ada anti ageing properties di mana buat kulit nampak tegang. Saya mix 2 warna ini sbb combination ini adalah yg paling match dan sesuai dgn skintone saya. Ianya bukan sekadar mekap bedak asas, tapi dalam Mary Kay, ia adalah rutin untuk Perlindungan / Protection daripada debu n habuk daripada melekat directly pada kulit saya.

Nah, setakat ini saja dulu saya cerita ttg entry kali ini. Saya akan share lagi dlm entry yg akan datang.. saya lepas nie nak cuba range Pencerahan pula iaitu Melacep range. =)

Boleh contact saya untuk pertanyaan dan consultation percuma... dan kalau berminat nak cuba sendiri range MK yg sesuai dgn anda.  Kita main2 facial n makeover nak, jom ! =)


INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp
013-2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com

Friday, December 6, 2013

Penghargaan dari MK - Thank You Allah

Setelah baru setahun lebih selepas sy bergelar MK Consultant, as of today, saya dh merasa pengalaman yg pelbagai. Di sini saya berjumpa dgn kakak2 dan adik2 yg sentiasa memberi dorongan dan sokongan yg positif. So, everytime saya bersama mereka, saya sentiasa enjoy dn dpt melupakan seketika penat dan stress yg saya alami.

Di sini juga, saya merasai sebuah culture dan budaya yg tidak terdapat di mana2, hanya bersama rakan2 di MK. Culture n value yg diterapkan dlm MK inilah yg membuatkan MK ini lain dari yg lain, at least yg pernah saya rasai. Even di tempat kerja pun, sukar nak dapat pengalaman sisterhood yg erat seperti di MK.

Selain sisterhood, apa yg saya dapati dan belajar di MK ini, ialah Recognition dan nilai "Make Others Feel Important". Di mana2 pun, tidak kira kita bekerja makan gaji or bekerja sendiri sekalipun, tidak selalu kita nk dpt merasa perasaan dihargai. Memang naluri kita sbg manusia, kita sesekali mahu rasa diri dihargai oleh org lain, or at least semua dari kita ingin dilayani dgn baik, kan. Saya dapatinya dan lebih lagi di Mary Kay. Secara tidak langsung, dengan achievements kecil seperti ini telah melonjakkan keyakinan saya. Anyway.. there are lots of things that i still have to learn. Keep on learning n practising makes perfect kan.




Antara anugerah yg saya telah perolehi sepanjang
Menjadi Consultant Mary Kay. Alhamdulillah.

Sisterhood di MK

Next step saya ialah untuk melayakkan diri ke arah menjadi salah seorang Sales Director, dengan cara Memperkayakan Kehidupan lebih ramai Wanita. Dengan itu, saya akan dapat meraih kepuasan melihat wanita yg saya bimbing mencapai apa yg mereka impikan.

Semua Sales Director yg saya kenali dlm area saya sgt baik, sgt talented dan byk membantu kami. Saya juga ingin menjadi seperti mereka suatu hari nanti, in sya Allah..


My SSD and her SD Offsprings

Sales Directors and Mentors

The Pink Car Drivers - Trophy on Wheels - Only in Mary Kay

Pink Car Rally 2013 - 50th MK Anniversary

Saya masih mencari seberapa ramai wanita yg ingin dibimbing, dan yg inginkan perubahan dlm hidup mereka, tidak kira dr segi self improvement, mencari pendapatan utk membantu keluarga dan mencari sesuatu yg memberi makna dlm kehidupan mereka.


Saya bersedia dan committed dgn anda. Jika saya boleh, mengapa tidak anda =)

INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp
019-236 8847 @ 013-2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com

*Disclaimer : Images are from personal collection & BB Unit.

Thursday, December 5, 2013

Mary Kay ESRS & RJU Training - Foundation & Moving Up For Consultants

Kali ini saya nak berkongsi ttg sistem pendidikan dan latihan di MK. Selain dari kecantikan dan perniagaan, MK juga menitikberatkan pendidikan kepada consultant nya. Bermula dari peringkat awal lagi, setelah seseorang sign up sbg Beauty Consultant hinggalah untuk ESSD ke peringkat National SD. Kerana pendidikan amat penting untuk perkembangan diri ttg ilmu kecantikan, business dan self development. Bukan shj dalam dunia MK, tetapi boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian.



Sebelum sign up as a consultant, seseorang perlu menjalani temuduga saringan or sharing interview yg saya akan kendalikan. Pada pertemuan pertama ini, saya akan berkongsi ttg kerjaya dan kelebihan peluang dari Mary Kay. Dan saya juga akan mendengar tentang apa keperluan calon2 consultant saya itu untuk mencapai impian mereka, dan bagaimana MK boleh membantu mereka. Dan saya juga akan terangkan ciri2 yg perlu ada jika ingin menjadi seorang Consultant. Macam interview kerja tu hehe.. tapi tak formal la. temuduga tu mcm sesi ice breaking dan peluang untuk saya mengenali calon consultant dgn lebih rapat dan peluang untuk saya berkongsi tentang kerjaya. 

Then, if she has what it takes, then she'll be the right candidate, dan saya akan guide beliau all the way. else, we will just be friends and life goes on macam biasa. hihi. senang kan.. takde paksaan, tak pening kepala =)

Setelah seseorang sign up, beliau dikehendaki menjalani sesi latihan orientasi utk consultant baru iaitu New Consultant Orientation dan menghadiri latihan asas yg pertama iaitu Essential Step of Reaching Success (ESRS). Latihan 2 hari ini amat kritikal agar consultant baru itu dpt gambaran yg lebih jelas dan tujuan beliau dalam kerjaya ini. Di ESRS inilah new consultant akan belajar bagaimana tugas seorang consultant dan bagaimana nak menjalankan bisnes MK. semuanya telah tersedia, cuma persoalannya, mahu atau tidak. Simple kan =)

Kemudian, as she is moving up the career ladder, beliau akan menjadi seorang Leader, lalu beliau menghadiri sesi latihan untuk membina pasukannya iaitu Essential Step of Team Building (ESTB) dan Red Jacket University (RJU).

Salah seorang consultant saya yg menghadiri ESRS di MK
Centre Johor Bahru.

Saya ketika menghadiri ESTB dan RJU baru2 ini

Demikian seterusnya, sekiranya beliau layak, beliau akan menjalani beberapa lagi latihan untuk memantapkan skill dan knowledge untuk menjadi seorang Sales Director.

Selain itu, para consultant juga dilengkapkan dgn pelbagai sesi latihan lain seperti Product Knowledge Workshop, Advanced Make up Class dan sesi Education semasa Unit Meeting setiap minggu, dan lain lain latihan yg dianjurkan oleh Company dan Sales Directors. Kita nak jadi consultant nie, mesti kene rajin belajar dan rajin ke kelas ya. Dengan adanya skill dan knowledge ini, amat2 penting apabila kita nak serve customers dan team members kita. =)

Product Knowledge Workshop

Advanced Makeup Classes

Best kan aktiviti we ols... heheh.. di samping dpt cari extra income, dpt belajar nak jadi cantik,  boleh belajar macam2 dalam MK nie.. apabila anda seorang Beauty Consultant Mary Kay =)

Ingin mengetahui tentang kerjaya kami, ingin menjadi seperti kami, jom hubungi Intan Alias ya... =)


INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp
013-2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com