My Transformation









Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Thursday, December 27, 2012

Pictures from G&G Beauty Party 16-12-2012

Yeayy..! it's picture time..

Eh, sebelum tu... kita nak ucapkan terima kasih kepada semua tetamu dan consultants yang hadir utk menjayakan dan memeriahkan GLAMOUR and GLITTER Beauty Party kami di MK Petaling Jaya pada 16/12/2012 yg lepas. Semuanya seronok beronok-ronok hari tu sbb happy dapat buat makeover utk diri sendiri, dapat menangi hadiah Lucky Draw yg meriah-meriah belaka dan yg paling penting semua yg hadir dapat pelbagai info yg sarat dan padat yg berkaitan penjagaan kulit dan kecantikan. 

Selama saya menjadi Beauty Consultant di MK bersama unit Beaute' Butterfly, G&G Beauty Party ni la yg paling meriah dengan tetamu dan peserta. Total peserta melebihi 30 orang dan consultants yg terlibat adalah dlm 11 orang. Caya lahh..! Full house y'all.. sgt meriah giteww.. :P

Rugi oo sape yg tak join we ols hhuhu.. tapi takpe... January 2013 nanti akan ada 2-3  Beauty Workshop lagi. Di mana?? Bila?? Stay tuned ya.. akan diumumkan kelak :)

Meanwhile, lets enjoy the pictures... Jom la join we ols next workshop ya. JOM!



Facial n Skin Care session conducted by Sales Director Niza. Sgt best n informative. Siap ada sesi praktikal. Uihh.. mestilah. Senang nk praktikkan kat umah nanti.


Tuuu dia.. masker kat muka untuk pembersihan yg lebih mendalam. Kebanyakan peserta tak pernah pakai mask. Time ni la boleh try sume steps dalam effective skin care routine.


Cuci dear, cuci bersih2 tau. Guna teknik yg consultant ajar ok.


Lepas sesi facial, sesi belajar make up pula. Siap diberi kertas utk tulis nota lagi. Senang nk jot down point yg penting kan. Excited sungguh they ols nie kan.


Haa, use it dearies.. don't miss anything out.. :)


Finally.. final makeover in progress!


Seperti biasa, kami sediakan hadiah utk cabutan bertuah. Best kann..


Jom tengok video. Video apa tu?? Haa, adalah.. hehehhe.. Nak tahu jom datang workshop kami yg akan datang ya!

HAAA.. best tak ...? Mesti best kan. Kalau tak best cemana boleh full house kan.. :))

JOM!
Sign up utk Beauty Workshop Beaute' Butterfly yg akan datang. 
Trust me, anda akan enjoy :)

If interested, do contact me for more info

INTAN ALIAS
Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia
intanjufflisa@gmail.com
013 2500 507

Thursday, December 6, 2012

Glamorous Glittery Beauty Party Invitation

Yeayyyy...  it's time to shine and be glamorous for our latest Beauty Workshop!

You are invited to

GLAMOUR & GLITTER BEAUTY PARTY
-16 Dec. 2012-




Special Feature
Acoustic Performance by Special Guest Singer.. awesome! :)

Bring your friends and get SPECIAL GIFT from us ya.

Oh yes.. and the most glittering and glamorous guest will be nominated for our special MISS GLITTERY PERSONALITY!

WOW!
A good idea in spending time during your weekends, pampering / do facials and makeover while get some entertainment from a guest star. Also gather knowledge on the effective ways n techniques to maintain a beautiful and healthy skin :)

Interested to attend? Please feel free to contact Intan Alias 013 2500 507 to book your seats and to get more details. 

Don't miss out ladies.. See you there.. ! :)

INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com

Friday, November 23, 2012

MK Timewise Replenishing Serum+C

Hari ini saya nak bercerita tentang salah satu produk MK dalam rangkaian Anti Penuaan (Anti Ageing). Antara yg termantap dan favorite item hehe.

iaitu..


FAKTA : Badan tidak dapat menghasilkan Vitamin C ataupun menyimpannya sendiri. Sebab itu kita memerlukan bekalan yang berterusan. Menurut ahli dermatologi dan ahli sains penyelidikan, Vitamin C memainkan peranan yang signifikan dalam merangsang sintesis kolegen penegang kulit; sebab itulah ekstrak vitamin ini dianggap bermanfaat sebagai ramuan penjagaan kulit.

Kegunaan TWR Serum+C :-
- Serum yang kaya dengan antioksidan ini dirumus dengan ramuan yang memperkuat kolagen baru, mengekalkan kolagen sedia ada supaya tidak terurai.

- Serum ini mengandungi ramuan yang dikenal pasti dapat menyokong elastin, sejenis protein yang membekalkan keanjalan atau “spring” kulit.

Apa istimewa Serum berbanding krim atau gel?
- Serum mempunyai molekul paling halus utk penyerapan nutrien dan vitamin dengan lebih cepat dan lebih jauh ke dalam lapisan kulit berbanding gel / krim. 

- Serum adalah medium utk membawa nutrien dan vitamin yg penting utk kulit. Manakala gel/krim biasanya utk pelembapan di permukaan kulit shj dan tidak meresap jauh ke lapisan bawah kulit. 

- Serum adalah berasaskan air (sbb tu ia jernih), teksturnya ringan dan sesuai utk semua jenis kulit. Selalunya didatangkan dalam skin care rangkaian anti-ageing / anti penuaan.

RAMUAN UTAMA DAN FUNGSINYA



Ekstrak Buah Delima (Punica granatum)

Buah delima sering dirujuk sebagai “buah super” kerana ia mengandungi banyak jenis vitamin. Buah ini mempunyai paras vitamin yang tinggi, vitamin lain dan antioksidan, yang telah digunakan berabad-abad lamanya untuk membantu mengurangkan kesan tekanan pengoksidaan.





Ekstrak Kakadu Plum (Terminalia ferdinandiana)
Ekstrak ini diperoleh daripada kakadu plum, sejenis buah yang mempunyai kepekatan Vitamin C yang tertinggi. Contohnya, jumlah Vitamin C dalam 3 ½ auns kakadu plum ialah 3000 mg, sementara jumlah yang sama bagi oren hanyalah 50mg. sahaja



Ekstrak Camu Camu (Myrciaria dubia)

Buah camu camu, iaitu sumber ekstrak ini dikenal pasti mempunyai Vitamin C pada paras kedua tertinggi berbanding dengan mana-mana buah. Pokok camu camu tumbuh subur di hutan hujan Amerika Selatan dan sangat tahan lasak dengan keadaan cuaca ekstrem di sana.


Ekstrak Ceri Acerola (Malpighia punicifolia)
Ceri acerola sangat kaya dengan Vitamin C dan A, dan buah ini telah terbukti mempunyai faedah antioksidan yang kuat.








Ekstrak Beri Anggur Hitam (Ribes nigrum)

Beri anggur hitam (blackberry) mengandungi paras Vitamin C dan Vitamin lain serta mineral yang tinggi.









Ekstrak Biji Argan (Argania spinosa)
Sejenis ekstrak bahan botani yang diperoleh daripada pokok argan yang tumbuh di Afrika. Dusun pokok argan menjadi sekatan terakhir di gurun.






BASICALLY..

TWR Serum+C adalah serum yg membekalkan vitamin dan mineral yg diperlukan oleh kulit kita utk menjadikannya sihat dan anjal. Diekstrak daripada sumber dan bahan2 yg kaya dengan mineral dan vitamin membuatkan tinggi kandungan kebaikannya utk kulit kita.

Dengan keadaan gaya hidup dan persekitaran yg serba mencabar ini, kita byk terdedah kepada pencemaran dan radikal bebas. Pemakanan yg tidak seimbang serta kurangnya meminum air juga menyebabkan kulit kita lebih berusia daripada usia kita yg sebenar.

Dgn adanya supplement spt TW Serum+C ini dapat membantu mendapatkan kembali keanjalan dan kesihatan kulit kita.

Nanti saya akan upload testimoni oleh pengguna yg telah menggunakan serum ini. mereka sgt2 teruja dan kelihatan muda :)

Untuk keterangan lanjut, bolehlah hadir ke BEAUTY FAIR 2012 di Petaling Jaya dan Johor Bahru pada 30/11 hingga 2/12 ini utk melihat sendiri keberkesanan TWR Serum+C dan produk2 Timewise yg lain.

Jgn segan2 untuk hubungi INTAN ALIAS utk mencuba Sesi Skin Care dan Pampering session dan experience sendiri kehebatan MK products ya.



INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com


Tuesday, November 20, 2012

Apa Itu Starter Kit?

Hai semua, entri kali ni nk cerita tentang apa itu Starter Kit dan apakah isi kandungannya.

Mesti ramai yg nak tahu kan :)



Starter Kit MK yg terkini - lebih cantik n stylish dgn updated material

Apa itu Starter Kit (SK)?
- SK utk perniagaan MK ialah satu tool/alat yg amat amat amat penting untuk Beauty Consultant untuk menjalankan perniagaan MK nya. Tanpanya, umpama nak pergi shopping mall tapi takde transport. hehe. boleh lak kan. :)

- SK ini amatlah special dari apa yg pernah saya perolehi dari perniagaan sebelum ini kerana ia adalah panduan dan alatan yg lengkap utk saya menjalankan perniagaan dan tugas saya sebagai seorang perunding kecantikan.

p/s : Mula2 saya kenal MK, pertama kali saya tgk SK ni hati saya dah berbunga2 nk tahu lebih lanjut. hehhee...

Apa yg ada dalam SK?

1. Produk Timewise utk kegunaan Skin Care Class (retail size)
- 1 tube Timewise Cleanser 3-in-1 
- 1 tube Timewise Moisturiser 
- 2 tube Timewise Foundation (2 tone)
==> semua ni bernilai RM360

2. Skin Care Class tool - digunakan untuk sesi Kelas Facial & Kecantikan anda
- Facial Cloth 
- facial tray 
- stand mirror
- Customer Profile 
==> semua ni worth lebih RM40

3. Business Tool
- MK Presentation flip chart - yg menerangkan info berkaitan MK - produk & syarikat etc
- Business Guide
- Product Guide
- The Look (mcm katalog produk)
- Brochures
- new BC Registration form
- buku resit pembelian
- price list

4. Product Sample
- sample produk (BE, TW and cosmetics) in sachets n small packaging

5. Bahan bacaan
- Applause (keluaran bulanan) - yg memuatkan program dan promosi terkini utk beauty consultant, tip kecantikan / business etc

6. Beg & bag organizer yg stylish dan cantik (ni yg terbaru, SK yg lama takde bag organizer. so ouls sgt2 untung..)

Semua dlm SK ini hanya berharga RM180 (sehingga December 2012, lps tu akan jadi RM195) yg memuatkan alatan asas, rujukan dan produk MK yg bernilai RM600! Wow.. sgt berbaloi sekali utk mereka yg nak start bisnes yg memerlukan modal yg kecil dan zero risiko. Item (1) + item (2) pun dah total RM400++ kan. apa lagi jika ditambah yg lain-lain tu :)

Seriously, dengan alatan asas ini dan ilmu2 dan skil asas kita dah boleh mulakan perniagaan. Senang kan. dan dengan harga yg rendah tapi berbaloi. Siapa tahu, maybe dgn investment sekecil ini dapat menjana pendapatan dan reward yg berganda2. :)

Terima kasih kepada pengurusan MK yg came out dgn idea yg praktikal ini. Sgt berbaloi dan kosnya murah sertai risiko sifar!

Ok, tools dah ada. Tidak sempurna jika tidak belajar macam mana nak mulakan. Ibarat nak pergi berperang, dah ada senjata yg power tapi tak tahu cemana nk gunakannya n tanpa strategi & matlamat.

Tapi takpe, learning is a continuous process. takkan sekali belajar dah betul2 pandai kan. Saya boleh kata di MK ini, dah disediakan pelbagai program latihan dan pembelajaran yg sgt komprehensif dgn tenaga pengajar yg berpengalaman dlm business dan kecantikan. tak perlu risau kerana mereka2 ini sentiasa ada utk anda. Saya akan share pengalaman training saya kemudian ya :)

Apakah perasaan SAYA bila terima SK ini?

Bila pertama kali lepas saya daftar sebagai Beauty Consultant pada Mei 2012 yg lalu, saya membuka SK saya, saya rasa sgt teruja dan tak sabar nk belajar cemana nk mulakan perniagaan saya. Cara presentation yg cantik dan Welcome Note dari company juga dah buat saya rasa amat dihargai dan berkobar2 utk explore kerjaya yg best ini. Seolah2 macam Mary Kay Ash sendiri yg menyambut saya dan kata2 semangat dlm Welcome Note tu membuatkan saya rasa saya boleh lakukan business ni dgn baik in sya Allah.

Saya akan berusaha sehabis boleh utk menjadikan kerjaya saya dan impian saya bersama MK tercapai dengan langkah kecil pertama saya. Doakan saya ya :)

Dan dengan peluang yg menakjubkan ini dan dengan rasa humble dan terujanya saya nk share dgn kawan2 di luar sana. Semoga perkongsian saya ini memberi manfaat kepada semua :)

Maybe langkah kecil anda juga boleh mengubah hidup anda, bersama MK :)

Untuk tahu dengan lebih lanjut ttg perniagaan MK, jom hubungi saya ya. Saya akan membantu anda :)

INTAN ALIAS
intanjufflisa@gmail.com
013 2500 507

Thursday, November 15, 2012

Beauty Fair @ PJ and JB 30/11-2/12 2012


Yeay!!

Mary Kay Beauty Fair 2012 datang lagi..

Kali ni bertempat di 
Tingkat 8, Tower 1 Jaya 33 Petaling Jaya  

yg akan berlangsung selama 3 hari bermula 
30 November 2012 (Jumaat) hingga 2 Dec 2012 (Ahad)

dari jam 10am hingga 7pm.

Pelbagai kaunter akan dibuka utk orang ramai mencuba produk MK seperti:-


Botanical Effects 
(Basic Skincare)

Timewise
(Anti-Ageing range)

MelaCEP 
(Whitening range)

Body Care, MK Men & Fragrance

Cosmetics / Makeup



Apa yg MENARIK utk ANDA ?


1) Welcome Gift semasa pendaftaran.

2) Hadiah istimewa sekiranya anda mencuba produk di semua kaunter yang disediakan.

3) Jika anda membuat pembelian melebihi RM100, anda akan mendapat cabutan Hadiah Bertuah.

Dan banyak lagi hadiah-hadiah lain ditawarkan untuk para tetamu..

JOM hadir beramai2 ke Beauty Fair ini dan dapatkan hadiah2 anda.


Pendaftaran adalah PERCUMA

FREE ADMISSION

Don't Miss Out ya! :)

INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com


Wednesday, November 14, 2012

MK - Award Winning Product

Hari ni saya nak share tentang the Award-Winning Mary Kay products yg menjadi pilihan pengguna di Malaysia dan setanding jenama antarabangsa yg lain. :)

Skin care :- 
1. MK Timewise Moisture Renewing Gel Mask
2. MK Timewise Moiture Renewing Softener
3. MK Botanical Effects (Formula 3) 3-in-1 Cleanser
4. MK Botanical Effects (Formula 3) 3-in-1 Mask

Cosmetic :-
1. MK Lash Love Mascara
2. MK Eye Liner
3. MK Nourishine Lipgloss
4. MK Creme Lipstick

Body Care :-
1. MK Lotus & Bamboo Deo Spritz

Beauty Awards by HER WORLD & CLEO 2012.








Best kan produk MK.. so tiada ragu-ragu lagi tentang kehebatan dan keberkesanannya.

Nak cuba sendiri? JOM sertai Beauty Workshop kami atau boleh hubungi saya ya utk Pampering and Facial session anda!

INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com

Tuesday, November 13, 2012

Floral Beauty Workshop Pics

Ahad lepas 11/11 we ols adakan FLORAL Beauty Workshop and we had a blast! Everybody had fun and for sure they went home looking more beautiful.. Thanks to Mary Kay products :))

I have some pictures during the 6-hour workshop, my SSD Rokie conducted the Facial Session, followed by Puteri conducted the make up session. We had lucky draws and more prizes for the activities. Nak tahu aktiviti apa?? Jom sertai bengkel kami seterusnya ya.

Meanwhile, enjoy the pictures.. :)


The Beauty Consultants and some of the Guests






 The pressies.. cantik kan..

 Jom sertai kami.. NEXT is JOHOR BAHRU @ 25/11/2012.

For details, please contact :-

INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com

Calon-calonnya Adalah...

MARY KAY UNTUK SIAPA?

Setelah beberapa bulan bersama MK, saya dapati salah satu aspek paling penting dalam perniagaan MK ialah MK memenuhi keperluan wanita - sesuai dgn keperluan, skill dan stail seseorang wanita.

Ada beberapa elemen dalam MK yg telah 'menambat minat' saya untuk turut serta dlm komuniti usahawan MK yg  dinamik dan kreatif.

Perniagaan MK mempunyai something that every woman wants to have.. believe it..

Mari saya senaraikan siapakah yg sesuai utk melakukan perniagaan MK. 

Adakah anda atau sesiapa yg anda kenali merupakan :-

1. Wanita yg inginkan pendapatan tambahan

- mereka adalah sama ada wanita bekerja full time atau even house wives. mereka ada komitment extra yg perlu dipenuhi seperti membantu ibubapa, membantu meringankan beban suami yg bertungkus lumus menyara keluarga dll

- begitu juga kelompok pelajar IPT yg perlukan pocket money utk menampung kehidupan di kampus utk  perbelanjaan harian, projek/assignment semester dan sebagainya.

- matlamat mereka adalah agar dapat memberikan kehidupan yg lebih baik utk keluarga dan utk kelancaran mereka dlm memenuhi komitmen seharian.








2. Wanita yg inginkan kebebasan masa

- kelompok wanita ini biasanya tiada masalah dlm income atau kerjaya, cuma mereka terlalu sibuk di luar rumah sehingga sukar utk mempunyai masa yg cukup utk keluarga dan utk diri sendiri.

- mereka ingin bebas dlm menentukan jadual masa sendiri yg sesuai dan seimbang dgn komitmen mereka sbg wanita, isteri dan ibu. di samping itu, mereka juga ingin mencari pendapatan sendiri agar dapat memberikan yg extra utk keluarga.










3. Wanita yg suka berhubung dgn teman2 nya atau membina rangkaian/kelompok sosial yg bermanfaat

- kelompok wanita ini suka spend time bersama teman2 mereka dan mereka ingin membina rangkaian hubungan yg baru yg mempunyai minat yg sama - iaitu kecantikan :)

- biasanya mereka suka bersosial dan berkomuniti yg menjalankan aktiviti yg berkaitan dgn minat mereka.

4. Wanita yg sukakan hadiah dan pengiktirafan

- setiap orang amat suka perasaan dihargai dan setiap usaha yg mereka lakukan dikenalpasti dan diberi pengiktirafan sewajarnya. ini mampu memberi keyakinan diri utk lebih berjaya dan bersinar..


5. Wanita yg berminat dgn kecantikan

- memang naluri semulajadi wanita, walau sedikit, cenderung utk menyukai kecantikan. mereka biasanya suka berkongsi ttg apa shj yg berkaitan dgn kecantikan bersama keluarga dan teman2.

6. Wanita yg suka membantu orang lain kelihatan cantik dan menarik

- golongan yg mendalami atau praktikkan kepakaran mereka dlm kecantikan dan imej, sentiasa ingin membantu sesiapa shj utk kelihatan cantik dan menarik.

- mereka mempunyai pengetahuan, skil dan kesungguhan utk membantu wanita lain berasa cantik, di samping membina reputasi pakar dan kepimpinan


7. Usahawan atau bakal Usahawan yg on-the-go dan mobile
- golongan ini mementingkan fleksibiliti dan kemudahan dlm menjalankan perniagaan mereka yg mobile / sentiasa bergerak. 

- mereka juga gemar menggunakan teknologi masa kini spt internet dan peralatan mudah alih utk membantu mengembangkan perniagaan mereka.

- mereka perlukan perniagaan yg sentiasa available bila2 masa 24/7 walau di mana mereka berada, kemudahan delivery dan tanpa menyimpan stok yg banyak dan tanpa mempunyai premis perniagaan yg tetap








So sekarang kita dah kenalpasti CALON-CALON yg sesuai utk menjadi salah seorang BEAUTY CONSULTANT di Mary Kay. Jika anda merasakan anda atau kenalan anda adalah salah seorang seperti tersenarai di atas, maka mungkin penemuan anda di sini adalah sesuatu untuk anda untuk memenuhi matlamat atau target anda.

"Oh takpe la, terima kasih. Saya rasa saya tak perlukannya. I am happy with what I have now."

Jika terlintas statement di atas dalam fikiran anda, tidak mengapa. Alhamdulillah syukur anda gembira sekarang.

No obligation kerana saya di sini sekadar berkongsi ttg peluang yg saya mampu tawarkan. 

Tetapi, saya seikhlas hati ingin mohon bantuan anda, walau anda rasa anda tidak perlukan peluang ini, minta tolong berkongsilah dengan sesiapa shj in your circle ttg peluang kerjaya ini, manalah tahu dengan info yg anda ada mungkin dapat membantu wanita yg lain yg lebih memerlukannya dan mungkin anda bakal merubah hidup mereka dgn bercerita ttg kerjaya ini.

Then, you'll be their HERO :)

InsyaAllah jika betul niat kita, kita akan berjaya kecapi matlamat kita dan pada masa yg sama berupaya utk membantu yg lain mengecapi matlamat mereka juga. Itulah sebenarnya 'kuasa' yg kita ada tanpa kita sedari. :)


Jika anda sendiri atau sesiapa yg anda kenali yg berminat untuk mengetahui secara lebih lanjut tentang kerjaya Perunding Kecantikan di MK, jgn segan silu, jom hubungi saya Intan Alias. I would be happy to help you out. Mungkin ini adalah peluang utk berubah, siapa tahu kan. Tak kenal maka tak cinta.. :)


INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com
Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Saturday, November 10, 2012

STARTER KIT BARU

Yeay.. MK ada starter kit yg baru bermula dari Oktober 2012 yg lepas.

apa yg baru?

- new training materials & sales tools
- new and bigger stylish carry bag
- new bag organizer (dulu punya starter kit takde tau..)
- product MK Timewise berharga RM360 (retail size ya, bukan sample)
- sampler Botanical Effects & Timewise, dan MK Colors
- new design sampler envelopes dll

SEMUA ni bernilai RM600.. tetapi anda boleh mendapatkannya 
hanya dgn harga RM180 shj y'allss.. 
BERBALOI-BALOI... tawaran sehingga 31/12/2012.

So, apa lagi, hubungi INTAN di 013 2500 507 sekarang utk keterangan lanjut ya.. :)



Monday, October 22, 2012

be happy

saya telah menghadiri sebuah sesi latihan untuk staff di tempat kerja saya. menarik, membuka mata, dan sekaligus mengingatkan saya tentang suatu perkara yg kecil dan remeh yg kekadang kita lupa utk parktikkan tapi memberi impak yg sangat besar dalam kehidupan.

iaitu.. BE HAPPY.



kenapa?

point dia senang aje. dengan adanya ketenangan dan hati yg gembira kita akan lebih mudah utk melalui kehidupan seharian. untuk buatkan orang sekeliling kita GEMBIRA (ibubapa, suami/isteri, anak2, kawan2 etc), kita sendiri terlebih dahulu mesti GEMBIRA.

Macam mana nk gembira.. dgn tekanan hidup, tekanan di tempat kerja.. karenah orang2 yg kita tak suka bla bla bla.. cabaran hidup takkan pernah berakhir. kalau kita stress pun, hidup perlu diteruskan. life will never stop until we die. kita ada pilihan.. nak hidup gembira atau berduka.. apa juga sekalipun, gembira atau berduka, hidup tetap diteruskan. so apa kata kita pilih utk menjadi gembira. bila kita gembira, ceria dan seronok, orang lain akan turut merasainya.

bila kita meningkat umur, kita tidak mahu melihat semula kehidupan kita yg lalu yg penuh dgn dukacita. cabaran dan ujian tetap akan menimpa kita selagi kita bergelar manusia. tiada jalan mudah selagi kita hidup, tapi kita boleh tukar kesukaran dan dukacita itu menjadi sesuatu yg kita hargai dan sesuatu yg positif. how? dgn bersyukur kepada Yang Maha Esa atas segala yg dikurniakan, baik atau buruk, semuanya bersebab. Allah tidak kejam, kita yg berlaku kejam kepada diri sendiri. dengan menurunkan ujian kepada kita, tanda Dia sayangkan hamba2Nya. apa2 pun, mintalah daripada Dia. nak mengadu, mengadulah kepada Dia kerana Dia sebaik2 tempat meminta pertolongan dan tpt mengadu. Dia lebih tahu isi hati kita. Cuba elakkan daripada byk mengadu kepada manusia, apa manusia lain boleh buat? apa2 yg berlaku atas izinNya juga. jadi, adalah lebih baik kita minta terus kepada Dia. Dia takkan sia2kan permintaan hambaNya. hanya sabar dan usaha serta penyerahan 100% kepada Dia shj insyaAllah Dia akan sentiasa bersama kita. dengan itu, kita akan lebih tenang walau apa juga cabaran yg melanda.

so, jika kita masih boleh bernafas, masih mampu melihat dan merasai dunia, sentiasa ada peluang dan masa utk kita menjadi gembira. dengan cara ini sahajalah kita mampu membahagiakan orang lain.

salah satu cara utk kita rasa gembira ialah... dengan membuat sesuatu yg kita suka. utk saya, saya ada kesukaan yg baru iaitu saya SUKA BUAT ORANG JADI DAN RASA CANTIK. bila saya lihat orang menjadi cantik, they feel good about themselves and this makes me happy. :)

live in the present. don't hope too much for the future, don't have regrets for the pasts. live one day at a time. disertakan dgn usaha, doa dan tawakal, insyaAllah semuanya akan ok.

i choose to be HAPPY.. insyaAllah everything will turn out just fine.. :))

p/s : my latest look as of 21/10/2012 (on the right), after using MARY KAY skincare n cosmetics, with a smile. Alhamdulillah :)

Jika anda hendak mencuba produk MARY KAY, saya dengan GEMBIRANYA akan membantu anda..

Jom.. hubungi Intan utk temujanji ya :))

INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com

Tuesday, October 9, 2012

Beauty Workshop @ Kota Damansara

Haa.. Beauty Workshop kembali lagi atas permintaan ramai :))

Jom kita meramaikannya utk sesi pampering dan makeover yg sgt best!


Berminat?
Jom hubungi saya utk tempahan tempat anda.

Seating adalah terhad ya.

INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com


Friday, October 5, 2012

Apa itu Skin Care Class ?

Hari ini saya nak cerita tentang.. 

Apakah aktiviti semasa Skin Care Class atau Pampering & Makeover Class ? 
  
Skin Care class di MK Beauty Center, Juru Autocity, Penang

Skin Care Class di rumah customer


Tujuan utama Skin Care Class : Memberi pendedahan dan percubaan produk Mary Kay kepada para tetamu / participant. dan ianya PERCUMA..! :)

Actually kedua-duanya lebih kurang sama. Cuma perbezaannya ialah:- 

Skin Care Class : kita dapat belajar secara mendalam tentang rutin penjagaan kulit muka , DO's and DON'Ts dan kita juga belajar tentang asas solekan harian (daily make up). 

Pampering & Makeover Class : kita pun dapat membelai wajah dan tangan kita dengan rangkaian Body Care dan Skin Care Mary Kay. Di samping itu kita dapat mempelajari rutin penjagaan kulit muka serta teknik solekan Advanced utk daily make up dan function make up. Akan ada sesi makeover untuk Tuan Rumah atau Hostess untuk hari tersebut. Best kan.. :)

Kedua-duanya diadakan dalam saiz atau dengan bilangan guests / tetamu yg kecil maksimum 5 orang.

Jika lebih, biasanya akan diadakan Beauty Workshop yg mana akan menampung sehingga 30 orang participants. Wahh.. memang ramai dan lagi seronok. Pelbagai aktiviti lain yg akan diadakan. Boleh jenguk2 entries saya tentang Beauty Workhop ya :)

Basically, there are a few agenda in my SCC classes:-

(1) Skin Analysis
- consultant akan buat analisis kulit anda, sama ada berminyak / kering / normal dan akan tentukan produk skincare mana yg sesuai.

(2) Customer Profile
- anda (guest) akan isi Customer Profile untuk menyenangkan consultant utk track atau pantau ttg keadaan kulit, produk yg anda guna dan sebagainya.

(3) Step-by-step Skin care routine
- consultant akan menunjukkan langkah dan teknik yg betul dalam rutin penjagaan kulit muka dan tetamu akan mengaplikasikannya ke atas kulit mukanya sendiri menggunakan rangkaian produk skincare yg telah disediakan oleh consultant mengikut keadaan kulit masing-masing.

(4)  Make up session
- anda diberi peluang utk mencuba alat2 solekan Mary Kay. untuk Makeover Class pula, anda akan ditunjukkan teknik solekan utk solekan harian atau solekan acara istimewa / function. Consultant akan pastikan di akhir kelas anda akan kelihatan cantik dan berseri-seri :)

(5) Individual Consultation
- consultant akan mengadakan perbincangan one-to-one dengan tetamu ttg produk yg disarankan dan masa ni tetamu boleh customize produk keperluan mereka dgn saranan dan cadangan dari consultant. kalau ada soalan ttg produk atau bisnes atau event Mary Kay pun boleh tanya masa semasa sesi ini :)

(6) Mary Kay Business Opportunity
- consultant juga akan kongsikan peluang perniagaan kecantikan Mary Kay sebagai maklumat tambahan jika ada di antara anda yg berminat utk menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Anda juga boleh sampaikan kepada kenalan anda jika mereka berminat tentang peluang ini.

Perlu dimaklumkan bahawa setiap kelas yg BC anjurkan tidak akan ada unsur2 paksaan dalam membeli atau berniaga barangan dan service kami. Yang penting, kami sebagai consultant hanya kongsikan pengetahuan dan informasi ttg kecantikan dan peluang perniagaan agar ia dapat memberi manfaat kepada para tetamu kami. Kami juga akan beri service terbaik dan hanya menyarankan produk dan solution yg sesuai dengan situasi anda tanpa mempromosi secara membuta tuli. Ia adalah antara etika perniagaan kami sebagai Mary Kay Beauty Consultant. So anda tak perlu risau ya :)

dan.. semua ini PERCUMA untuk anda. Kenapa percuma? Sebab kami dgn hati yg ikhlas hanya mahu berkongsi secara suka rela dengan anda tentang perkhidmatan dan produk Mary Kay. Oh ya.. setiap tetamu akan ada door gift atau cenderahati dari consultant sbg tanda terima kasih dan penghargaan. Best kann.. so anda takkan rugi apa2  :))

Jom kita tgk gambar2 antara SCC yg pernah saya dan team saya anjurkan utk customers dan tetamu istimewa kami :)


Tetamu sedang apply MK Timewise Foundation



Yeay.. make up session. semua excited.. 



Individual consultation


Finally, beautiful and happy guests/customers :))


Berminat nak sertai kelas dan workshop kecantikan?
Nak cuba sendiri produk Mary Kay?
Jom jgn malu2.. hubungi Intan ya :)

INTAN ALIAS
intanjufflisa@gmail.com
013 2500 507