My Transformation









Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Monday, October 22, 2012

be happy

saya telah menghadiri sebuah sesi latihan untuk staff di tempat kerja saya. menarik, membuka mata, dan sekaligus mengingatkan saya tentang suatu perkara yg kecil dan remeh yg kekadang kita lupa utk parktikkan tapi memberi impak yg sangat besar dalam kehidupan.

iaitu.. BE HAPPY.



kenapa?

point dia senang aje. dengan adanya ketenangan dan hati yg gembira kita akan lebih mudah utk melalui kehidupan seharian. untuk buatkan orang sekeliling kita GEMBIRA (ibubapa, suami/isteri, anak2, kawan2 etc), kita sendiri terlebih dahulu mesti GEMBIRA.

Macam mana nk gembira.. dgn tekanan hidup, tekanan di tempat kerja.. karenah orang2 yg kita tak suka bla bla bla.. cabaran hidup takkan pernah berakhir. kalau kita stress pun, hidup perlu diteruskan. life will never stop until we die. kita ada pilihan.. nak hidup gembira atau berduka.. apa juga sekalipun, gembira atau berduka, hidup tetap diteruskan. so apa kata kita pilih utk menjadi gembira. bila kita gembira, ceria dan seronok, orang lain akan turut merasainya.

bila kita meningkat umur, kita tidak mahu melihat semula kehidupan kita yg lalu yg penuh dgn dukacita. cabaran dan ujian tetap akan menimpa kita selagi kita bergelar manusia. tiada jalan mudah selagi kita hidup, tapi kita boleh tukar kesukaran dan dukacita itu menjadi sesuatu yg kita hargai dan sesuatu yg positif. how? dgn bersyukur kepada Yang Maha Esa atas segala yg dikurniakan, baik atau buruk, semuanya bersebab. Allah tidak kejam, kita yg berlaku kejam kepada diri sendiri. dengan menurunkan ujian kepada kita, tanda Dia sayangkan hamba2Nya. apa2 pun, mintalah daripada Dia. nak mengadu, mengadulah kepada Dia kerana Dia sebaik2 tempat meminta pertolongan dan tpt mengadu. Dia lebih tahu isi hati kita. Cuba elakkan daripada byk mengadu kepada manusia, apa manusia lain boleh buat? apa2 yg berlaku atas izinNya juga. jadi, adalah lebih baik kita minta terus kepada Dia. Dia takkan sia2kan permintaan hambaNya. hanya sabar dan usaha serta penyerahan 100% kepada Dia shj insyaAllah Dia akan sentiasa bersama kita. dengan itu, kita akan lebih tenang walau apa juga cabaran yg melanda.

so, jika kita masih boleh bernafas, masih mampu melihat dan merasai dunia, sentiasa ada peluang dan masa utk kita menjadi gembira. dengan cara ini sahajalah kita mampu membahagiakan orang lain.

salah satu cara utk kita rasa gembira ialah... dengan membuat sesuatu yg kita suka. utk saya, saya ada kesukaan yg baru iaitu saya SUKA BUAT ORANG JADI DAN RASA CANTIK. bila saya lihat orang menjadi cantik, they feel good about themselves and this makes me happy. :)

live in the present. don't hope too much for the future, don't have regrets for the pasts. live one day at a time. disertakan dgn usaha, doa dan tawakal, insyaAllah semuanya akan ok.

i choose to be HAPPY.. insyaAllah everything will turn out just fine.. :))

p/s : my latest look as of 21/10/2012 (on the right), after using MARY KAY skincare n cosmetics, with a smile. Alhamdulillah :)

Jika anda hendak mencuba produk MARY KAY, saya dengan GEMBIRANYA akan membantu anda..

Jom.. hubungi Intan utk temujanji ya :))

INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com

Tuesday, October 9, 2012

Beauty Workshop @ Kota Damansara

Haa.. Beauty Workshop kembali lagi atas permintaan ramai :))

Jom kita meramaikannya utk sesi pampering dan makeover yg sgt best!


Berminat?
Jom hubungi saya utk tempahan tempat anda.

Seating adalah terhad ya.

INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com


Friday, October 5, 2012

Apa itu Skin Care Class ?

Hari ini saya nak cerita tentang.. 

Apakah aktiviti semasa Skin Care Class atau Pampering & Makeover Class ? 
  
Skin Care class di MK Beauty Center, Juru Autocity, Penang

Skin Care Class di rumah customer


Tujuan utama Skin Care Class : Memberi pendedahan dan percubaan produk Mary Kay kepada para tetamu / participant. dan ianya PERCUMA..! :)

Actually kedua-duanya lebih kurang sama. Cuma perbezaannya ialah:- 

Skin Care Class : kita dapat belajar secara mendalam tentang rutin penjagaan kulit muka , DO's and DON'Ts dan kita juga belajar tentang asas solekan harian (daily make up). 

Pampering & Makeover Class : kita pun dapat membelai wajah dan tangan kita dengan rangkaian Body Care dan Skin Care Mary Kay. Di samping itu kita dapat mempelajari rutin penjagaan kulit muka serta teknik solekan Advanced utk daily make up dan function make up. Akan ada sesi makeover untuk Tuan Rumah atau Hostess untuk hari tersebut. Best kan.. :)

Kedua-duanya diadakan dalam saiz atau dengan bilangan guests / tetamu yg kecil maksimum 5 orang.

Jika lebih, biasanya akan diadakan Beauty Workshop yg mana akan menampung sehingga 30 orang participants. Wahh.. memang ramai dan lagi seronok. Pelbagai aktiviti lain yg akan diadakan. Boleh jenguk2 entries saya tentang Beauty Workhop ya :)

Basically, there are a few agenda in my SCC classes:-

(1) Skin Analysis
- consultant akan buat analisis kulit anda, sama ada berminyak / kering / normal dan akan tentukan produk skincare mana yg sesuai.

(2) Customer Profile
- anda (guest) akan isi Customer Profile untuk menyenangkan consultant utk track atau pantau ttg keadaan kulit, produk yg anda guna dan sebagainya.

(3) Step-by-step Skin care routine
- consultant akan menunjukkan langkah dan teknik yg betul dalam rutin penjagaan kulit muka dan tetamu akan mengaplikasikannya ke atas kulit mukanya sendiri menggunakan rangkaian produk skincare yg telah disediakan oleh consultant mengikut keadaan kulit masing-masing.

(4)  Make up session
- anda diberi peluang utk mencuba alat2 solekan Mary Kay. untuk Makeover Class pula, anda akan ditunjukkan teknik solekan utk solekan harian atau solekan acara istimewa / function. Consultant akan pastikan di akhir kelas anda akan kelihatan cantik dan berseri-seri :)

(5) Individual Consultation
- consultant akan mengadakan perbincangan one-to-one dengan tetamu ttg produk yg disarankan dan masa ni tetamu boleh customize produk keperluan mereka dgn saranan dan cadangan dari consultant. kalau ada soalan ttg produk atau bisnes atau event Mary Kay pun boleh tanya masa semasa sesi ini :)

(6) Mary Kay Business Opportunity
- consultant juga akan kongsikan peluang perniagaan kecantikan Mary Kay sebagai maklumat tambahan jika ada di antara anda yg berminat utk menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan. Anda juga boleh sampaikan kepada kenalan anda jika mereka berminat tentang peluang ini.

Perlu dimaklumkan bahawa setiap kelas yg BC anjurkan tidak akan ada unsur2 paksaan dalam membeli atau berniaga barangan dan service kami. Yang penting, kami sebagai consultant hanya kongsikan pengetahuan dan informasi ttg kecantikan dan peluang perniagaan agar ia dapat memberi manfaat kepada para tetamu kami. Kami juga akan beri service terbaik dan hanya menyarankan produk dan solution yg sesuai dengan situasi anda tanpa mempromosi secara membuta tuli. Ia adalah antara etika perniagaan kami sebagai Mary Kay Beauty Consultant. So anda tak perlu risau ya :)

dan.. semua ini PERCUMA untuk anda. Kenapa percuma? Sebab kami dgn hati yg ikhlas hanya mahu berkongsi secara suka rela dengan anda tentang perkhidmatan dan produk Mary Kay. Oh ya.. setiap tetamu akan ada door gift atau cenderahati dari consultant sbg tanda terima kasih dan penghargaan. Best kann.. so anda takkan rugi apa2  :))

Jom kita tgk gambar2 antara SCC yg pernah saya dan team saya anjurkan utk customers dan tetamu istimewa kami :)


Tetamu sedang apply MK Timewise Foundation



Yeay.. make up session. semua excited.. 



Individual consultation


Finally, beautiful and happy guests/customers :))


Berminat nak sertai kelas dan workshop kecantikan?
Nak cuba sendiri produk Mary Kay?
Jom jgn malu2.. hubungi Intan ya :)

INTAN ALIAS
intanjufflisa@gmail.com
013 2500 507



Thursday, October 4, 2012

Start Something Beautiful - The Mary Kay Way



InsyaAllah dengan kehadiran saya dalam Mary Kay ini, saya ingin membuka peluang untuk anda di luar sana.  

Yang berkira-kira untuk memulakan perniagaan yang rendah risiko dan bermodal kecil, serta lengkap dengan pendidikan dan bimbingan yg mantap, saya ada penyelesaian untuk anda.

Jika masih tercari-cari peluang untuk meningkatkan taraf kehidupan anda, saya ada alternatif untuk anda pertimbangkan.



Tuesday, October 2, 2012

Jomm be part of my special

HOSTESS PROGRAMME


:: Benefits ::
FREE GIFTS
FREE Facial & Makeover
FUN and ENJOYABLE time with your friends
Opportunity to win CASH $$$

:: Who can be a Hostess ::
ANYONE
who enjoys fun and relaxing get-together with their girl friends
while do facials, pampering your face and apply fun & colorful make ups
and
anyone who would want FREE GIFTS and even win CASH $$$

"Yeay.. I am interested. Sign me In..!"

For more details, please contact

INTAN ALIAS
intanjufflisa@gmail.com
013 2500 507


Which MK product am I using ?


okay ladies.. the topic for today : Which MK skincare product am I using ?

Botanical Effects skin range for my combination skin (oily + dry)


menurut consultant saya Kak Rokie, kulit saya kusam dan produksi minyak dn kandungan air pada kulit saya tidak seimbang. berminyak di t-zone dan kering di pipi dan dagu. ada sedikit pori yg terbuka di pipi (akibat pimple zaman sekolah dulu huhu), ada kawah2 besar akibat bekas chicken pox (saya kene chicken pox last year masa umur 30thn, so paham2 je la cemana kan. huwaaa), keliling mata yg gelap dan garisan mata yg sgt ketara. bibir saya sgt kering dan agak gelap (suka jilat bibir dan suka kopek kulit bibir yg kering - kekadang sampai berdarah.. a BIG NO-NO). 

*gambar di sebelah ni masa June 2011 (1 bulan lepas sembuh dari chicken pox)

beliau cadangkan utk saya seimbangkan dulu kandungan air dan minyak pada kulit muka, lembapkan bibir dan kurangkan lingkaran gelap bawah mata. so bermulalah pengalaman saya dgn product MK pada 4 Mei 2012 :)

*yg kat sebelah ni gambar masa bulan Sept or Oct 2011 with my mum, hantar beliau mengerjakan Haji dengan my dad.





saya menggunakan set Botanical Effect (BE) range utk skincare saya:-

- Pencuci/cleanser BE F3 (utk kulit berminyak)
- mask BE F1 (kulit kering)
- freshener BE F1
- hydrate / moisturizer BE F3






utk bibir, saya guna Satin Lip Mask & Lip Balm. sgt2 efektif. dgn sekali penggunaan, sel kulit mati pada bibir senang ditanggalkan dn bibir jadi licin n kemerahan secara semulajadi lps guna lip mask dan rapikan/lembapkan bibir dgn lip balm. 












untuk mata beliau cadangkan Timewise age fighting eye cream utk eliminate garisan bawah mata tu, tapi sbb bajet tak cukup n rezeki saya bulan tu saya dapat Timewise Eye Revitiliser sbg hadiah percuma lalu saya terus guna utk kurangkan lingkaran gelap bawah mata. saya juga guna Eye Soothing Gel utk kurangkan mata 'bengkak' atau sembap. sgt sesuai aplikasikan lepas mandi atau lepas bangun tidur. mata terus segar sbb efek sejuk gel tersebut. 

Tip utk soothing gel : simpan dlm peti sejuk so that bila kita apply pada keseluruhan mata dgn urutan membulat sambil berselawat, rasa sejuk sgt. best giler.. tapi jgn sampai masuk mata ok.






rezeki saya juga, bulan pertama saya join saya dapat hadiah percuma Timewise Day Solution dan Night Solution. so saya gunakan kedua-duanya pagi n malam selepas BE F1 freshener dn seterusnya saya apply BE Moisturizer

Kedua2nya ialah jenis serum so ianya sebagai pelengkap kpd rutin kulit saya. Tujuannya utk melindungi dari sinaran UVB dan UVA (day solution) dan membaiki & memperbaharui sel di malam hari ketika tidur (night solution). kalau perasan, night solution ada bintik2 halus warna biru n pink. itu ialah vitamin yg akan dissolve / pecah masa kita sapu ke kulit. texture-nya yg halus dapat penetrate masuk ke kulit dgn mudah. n ianya tak berminyak atau melekit. best sgt.

it's okay utk gabungkan siri Timewise dgn Botanical Effects atau mana2 range dalam rangkaian produk Mary Kay sbb ianya diformulasi utk 'work-together-very-well'. 




*Kiri
June 2011
*Kanan:
June 2012 (lepas 5 minggu guna skincare MK)



selepas 3 bulan (August 2012) penggunaan yg konsisten dn dgn teknik yg betul, alhamdulillah kulit saya bertambah sihat, tak kering/berminyak sgt dan glowing. saya juga perasan bekas2 lubang pada muka akibat chicken pox tu semakin 'tertutup' n hampir tiada (yeay..). kulit jadi lebih lembut dan nk apply mekap pun senang n hasilnya lebih cantik. suka suka suka.. hehe..


*gambar sebelah ni diambil pada July 2012 (seminggu before puasa), 10 minggu lepas guna skincare Mary Kay n apply make up Mary Kay. Nampak natural je kan :)



*gambar sebelah kiri ni ambil pada August 2012 (tanpa secalit mekap langsung) di bulan Ramadhan. 

*sebelah kanan pula masa Aidilfitri 2012 (20 August 2012).











namun begitu, lingkaran gelap n garisan bawah mata tu belum hilang sepenuhnya, sbb gaya hidup saya yg sering hadap PC masa kerja, tidur lambat dsb. lagipun bahagian mata sgt sensitif dan perlukan penjagaan yg extra dan saya akan terus sabar dn konsisten sbb saya yakin produk MK boleh membantu. :)

and lastly... gambar terbaru setakat ni, pada 30 Sept 2012, bersama Kak Rokie dan Beaute' Butterfly Unit. I Likee... :))




Alhamdulillah syukur saya bertemu produk Mary Kay.

The product have done wonders to my skin. Sekarang saya nk bantu sesiapa yg
hendak improve keadaan kulit mereka atau mencari alternatif baru utk penjagaan
kulit yg lebih baik, insyaAllah.

Untuk mencuba sendiri produk Mary Kay secara PERCUMA, jangan malu2
jom tempah Skin Care & Pampering Class
bersama saya hari ini. Ada HADIAH ISTIMEWA menanti anda :))


INTAN ALIAS

013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com