My Transformation


Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Thursday, December 5, 2013

Mary Kay ESRS & RJU Training - Foundation & Moving Up For Consultants

Kali ini saya nak berkongsi ttg sistem pendidikan dan latihan di MK. Selain dari kecantikan dan perniagaan, MK juga menitikberatkan pendidikan kepada consultant nya. Bermula dari peringkat awal lagi, setelah seseorang sign up sbg Beauty Consultant hinggalah untuk ESSD ke peringkat National SD. Kerana pendidikan amat penting untuk perkembangan diri ttg ilmu kecantikan, business dan self development. Bukan shj dalam dunia MK, tetapi boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian.



Sebelum sign up as a consultant, seseorang perlu menjalani temuduga saringan or sharing interview yg saya akan kendalikan. Pada pertemuan pertama ini, saya akan berkongsi ttg kerjaya dan kelebihan peluang dari Mary Kay. Dan saya juga akan mendengar tentang apa keperluan calon2 consultant saya itu untuk mencapai impian mereka, dan bagaimana MK boleh membantu mereka. Dan saya juga akan terangkan ciri2 yg perlu ada jika ingin menjadi seorang Consultant. Macam interview kerja tu hehe.. tapi tak formal la. temuduga tu mcm sesi ice breaking dan peluang untuk saya mengenali calon consultant dgn lebih rapat dan peluang untuk saya berkongsi tentang kerjaya. 

Then, if she has what it takes, then she'll be the right candidate, dan saya akan guide beliau all the way. else, we will just be friends and life goes on macam biasa. hihi. senang kan.. takde paksaan, tak pening kepala =)

Setelah seseorang sign up, beliau dikehendaki menjalani sesi latihan orientasi utk consultant baru iaitu New Consultant Orientation dan menghadiri latihan asas yg pertama iaitu Essential Step of Reaching Success (ESRS). Latihan 2 hari ini amat kritikal agar consultant baru itu dpt gambaran yg lebih jelas dan tujuan beliau dalam kerjaya ini. Di ESRS inilah new consultant akan belajar bagaimana tugas seorang consultant dan bagaimana nak menjalankan bisnes MK. semuanya telah tersedia, cuma persoalannya, mahu atau tidak. Simple kan =)

Kemudian, as she is moving up the career ladder, beliau akan menjadi seorang Leader, lalu beliau menghadiri sesi latihan untuk membina pasukannya iaitu Essential Step of Team Building (ESTB) dan Red Jacket University (RJU).

Salah seorang consultant saya yg menghadiri ESRS di MK
Centre Johor Bahru.

Saya ketika menghadiri ESTB dan RJU baru2 ini

Demikian seterusnya, sekiranya beliau layak, beliau akan menjalani beberapa lagi latihan untuk memantapkan skill dan knowledge untuk menjadi seorang Sales Director.

Selain itu, para consultant juga dilengkapkan dgn pelbagai sesi latihan lain seperti Product Knowledge Workshop, Advanced Make up Class dan sesi Education semasa Unit Meeting setiap minggu, dan lain lain latihan yg dianjurkan oleh Company dan Sales Directors. Kita nak jadi consultant nie, mesti kene rajin belajar dan rajin ke kelas ya. Dengan adanya skill dan knowledge ini, amat2 penting apabila kita nak serve customers dan team members kita. =)

Product Knowledge Workshop

Advanced Makeup Classes

Best kan aktiviti we ols... heheh.. di samping dpt cari extra income, dpt belajar nak jadi cantik,  boleh belajar macam2 dalam MK nie.. apabila anda seorang Beauty Consultant Mary Kay =)

Ingin mengetahui tentang kerjaya kami, ingin menjadi seperti kami, jom hubungi Intan Alias ya... =)

INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp
019-236 8847 @ 013-2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com

No comments:

Post a Comment