My Transformation









Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Sunday, February 21, 2016

Mary Kay Cleansers - Yang Mana Satu Untuk Anda?

Berapa banyak pencuci / cleanser di dalam range Mary Kay skincare?

Jawapan : Pelbagai jenis cleanser yang disesuaikan dengan jenis n kulit anda.

Total semua ada 8 uolss.. banyak kan.

Tapi bukan jenis stok2 macam kita biasa tgk dlm katalog berwarna-warni tu tau. heehe..

Setiap cleanser dalam MK ni, diformulasi mengikut tujuan masing2, contohnya untuk basic/asas, acne treatment, anti ageing dan sebagainya. Juga mengikut jenis dan keadaan / masalah kulit. There is no such thing as "one cleanser fits all skin types". No no no =)

Senarainya seperti berikut :-

1. Mary Kay Botanical Effects
Asas / Treatment (3 jenis)

Formula 1 : Kulit Kering
Formula 2 : Kulit Normal
Formula 3 : Kulit Berminyak

2. Mary Kay Timewise
Anti Penuaan (2 jenis)

- Normal to Dry
- Oily to Combination

3. Mary Kay Melacep Foaming Cleanser
untuk kulit jernih/cerah/brightening

4. MK Men Face Bar 
(untuk Lelaki)


5. Acne Clarifying Cleanser
treatment khas untuk kulit berjerawat 
(bergantung kepada keadaan jerawat juga)

Begitu juga dengan item2 lain dalam senarai produk kecantikan Mary Kay. Kita perlu memakai range yg bersesuaian dengan keperluan kulit kita sendiri kerana setiap individu mempunyai keadaan dan jenis kulit berbeza2. So that you will achieve the result you desire, right.

Takkan kulit jenis kering nak pakai cleanser utk oily skin, tak kene la kan. Beza tau. Beza dari segi tekstur cleanser dan ingredient dia. Sebab keperluan kulit berminyak berbeza dengan keperluan kulit kering. Begitu juga dengan perbezaan umur, dan beberapa lagi faktor lain.



Antara jenis2 Pencuci Muka di Mary Kay

Disebabkan itu, setiap consultant Mary Kay perlu menjalani dan diberi pendedahan tentang produk so that kami dapat bantu tentukan solution yang paling sesuai untuk client. Knowledge amatlah penting di dalam Mary Kay. 

So, untuk anda yang dah ada beauty consultant yg sedang memantau anda, tahniah saya ucapkan =)

Dengarlah saranan mereka, dan berilah kerjasama sebab mereka lebih tahu tentang keperluan kulit anda dan mereka bertanggungjawab menjaga kesihatan kulit anda. Anda tak perlu bayar gaji mereka, tetapi mereka sepenuh hati menawarkan khidmat untuk anda. 

Kenapa? 

Kerana apabila melihat anda berpuas hati dan gembira dengan keadaan kulit anda yg semakin cantik dan sihat seperti yg anda inginkan, itulah sebenarnya 'gaji' mereka. 

That's what keep us going in Mary Kay : To Serve You To Have Healthy and Beautiful Skin =)

So, jika anda masih belum ada seorang Beauty Consultant, anda nak improve or maintain keadaan kulit anda, saya sedia membantu anda.

Just give me a call ya. We will talk about it =)

INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp/Telegram
013-2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com




Friday, February 19, 2016

Perbezaan Antara Mary Kay CC Cream dan MK Timewise Liquid Foundation

Saya selalu terima message yang bertanyakan apakah perbezaan antara Mary Kay CC Cream dengan Timewise Liquid Foundation?

Terima kasih atas pertanyaan anda itu. It's a good question =)

Ya, mari saya cerita sikit kawan2 =)

Kedua2nya mempunyai ciri dan kelebihan masing2. Yg paling penting ialah untuk mengetahui keperluan dan jenis kulit anda utk disesuaikan dengan pilihan foundation masing2 dan yang pastinya ia merupakan sebahagian dari rutin penjagaan wajah harian kita =)

Saya senaraikan secara ringkas di bawah ini ya :-

Mary Kay CC Cream Vs Timewise Liquid Foundation (TW LF)


1. CC Cream utk yg mahukan litupan ringan (light coverage), TM LF untuk medium coverage.

2. CC Cream ada SPF15, TW LF tiada SPF.

3. CC Cream lebih sesuai utk yg berkulit kering n normal, tidak berapa sesuai utk yg oily skin. Jika kulit anda berminyak, disarankan TW LF jenis Matte finish.

4. CC Cream ada fungsi melembapkan kulit, TW LF tiada.

5. CC Cream ada 4 shades shj, manakala TW LF ada dlm 10 jenis shades (Matte + Luminous).

6. Kedua2 CC Cream n TW LF mempunyai ciri2 anti penuaan, boleh menutupi cela, buildable coverage, tidak menutupi pori (non comodogenic) so kulit still boleh bernafas dgn baik.

7. Kedua2nya boleh di-top up dgn Mineral Powder atau Translucent Powder untuk flawless finish.


Okay, there you go. Harap dapat bantu clear sikit persoalan anda kan. 

So, mcm mana, anda dah boleh decide yg mana satu idaman kalbu? hehe..

Atau anda nak saya tolong pilihkan dan sesuaikan dgn keperluan n jenis kulit anda?

Boleh je saya tolong, just give me a call/message okay =)

P/S : utk full entry tentang Mary Kay CC Cream, jom klik sini ya


INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp
013-2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com

Wednesday, February 17, 2016

NEW MARY KAY STARTER KIT 2016 - GORGEOUS!


PERHATIAN kepada SEMUA BAKAL BEAUTY CONSULTANT MK 2016!

Mary Kay telah mengeluarkan Starter Kit baru ladies !

Bermula dari January 2016, semua perunding kecantikan yang mendaftar bersama MK akan menerima *Starter Kit model terkini.  

*jika anda pilih jenis Timewise

Cantik bak ang! Untung sangat2 tau uols. Design lebih simple, elegant dan profesional kan.

Kami yg senior2 ni dah tak dapat dah beg kit mcm ni. Huhu (tapi takpe, kami juga insyaAllah berpeluang dapat beg lain, as hadiah dari MK.. pun best juga, Alhamdulillah. hihi)

OK jom kita tengok mcm mana rupanya ya =)

Yg latest one 2016. Smart giler!
Kalau nak pakai cenggitu je pun cantik tau. Macam handbag jadinya. 
Saiznya tak besar mcm starter kit yg sebelum ini.

Design-nya lebih tampak profesional. Orang tengok pun akan terpegun WOW! 

Okey.

Meh kita tgk evolusi Starter Kit dari Mary Kay ini pula..

Previous MK Starter Kit Bag
The first one ni, rasanya batch sebelum 2012. Tak sure start tahun bila. This one saya pernah nampak my seniors pernah bawa. Simple je kan. Mcm tote bag.



Ahh, this one was in my time, masa 2012 bulan Mei. Saya dapat beg yg ini. besar juga. banyak benda boleh muat dalam ni. sekarang saya gunakan beg ni utk my documents and files =)

Yg ini pula time 2013 kalau tak silap saya. most of my consultants berpeluang dapat beg design yg ini. This one named Timewise Starter Kit.

Sangat spacious, macam2 boleh isi. even your demo set and makeup boleh muat =)

and it came 2 in 1 tau, ada bag organizer sekali. sngat senang nak susun barang2 kita. 
Ada byk ruang dan poket boleh selit2. best juga =)

Last one yg warna pink ni, keluar lewat sikit daripada yg 2013 tadi. iaitu pada 2014. SK ni adalah extension daripada SK Timewise tadi, iaitu Botanical Effects punya. 

Pun 2 in 1 juga, dia ada mini tote bag sekali. boleh la isi makeup items. yg besar warna pink pun best, saiz macam handbag tote yg besar tu. 

sesuailah untuk yg muda2 sikit kan. SK jenis ni masih available sampai ke hari ini.


So, macam mana, cantik2 kan Starter Kit kita?

Dengan SK inilah bermulanya sebuah perjalanan bisnes kecantikan yang penuh bewarna-warni, bermulalah perjalanan karier yang diimpikan oleh setiap wanita.

Mahukan perjalanan karier yg menarik ini untuk anda sendiri?

Mari saya cerita lebih lanjut.

Manalah tahu kan. Maybe Mary Kay is for you too =)

Cepat2 hubungi saya ok =)


INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp
013-2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com


Saturday, February 13, 2016

Bengkel Kecantikan JOM CANTIK - LOVE - 28 Februari 2016

"LOVE IS IN THE AIR, IT'S FEBRUARY!!"

Yeay, Beauty Workshop untuk tahun 2016 kembali lagi!

Anda semua dijemput hadir untuk memeriahkan majlis ya. =)



BENGKEL KECANTIKAN JOM CANTIK!

Tema
L.O.V.E

Tarikh/Masa
28 Februari 2016 (Ahad)
10am - 3pm

Tempat
Mary Kay Beauty Centre
Level 8, Blok 6, Bangunan VSQ @ PJCC,
Jalan Utara, Petaling Jaya

*landmark : LRT Asiajaya, Armada Hotel, British-Asia College (BAC) PJ

Attire
Lovey Dovey, Red & White

Aktiviti Menarik!

Sesi Penjagaan Kulit Wajah
Sesi Makeup
Peluang Kerjaya
Lucky Draw
Pencarian Miss LOVE 

*Semua bahan dan peralatan, refreshment disediakan, anda just datang dan rileks =)

Sambil berhujung minggu sambil mempelajari tips dan ilmu kecantikan dari beauty consultant bertauliah, dan menimba pengalaman baru yg sgt seronok.

JOM JOM! Reserve your seats today!

Berminat sila hubungi saya untuk reserve seat dan keterangan lanjut, kerana tempat adalah terhad.

Jumpa di sanaaa.. =)




INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp
013-2500507

Email
intanjufflisa@gmail.com