Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Tuesday, February 13, 2018

Apa itu Kulit yang Ternyah-Hidrat? (Dehydrated Skin)


OK, hari ni saya nak share, satu masalah yg 'common' dialami orang Asia ni. Khususnya di Malaysia.
Tak kira lelaki atau wanita, tak kira umur.

Uols tahu apa tu "DEHYDRATED SKIN" ?

Dehydrated skin atau kulit yang ternyahhidrat ni, secara am nya, kulit yang kekurangan air.

Apa beza dengan Kulit Kering pula, nampak macam lebih kurang je kan.

Well actually it is lebih kurang, tapi ada certain points di mana ada perbezaan antara keduanya.

Jom! let check this out.

DEHYDRATED DRY / KERING
Sejenis masalah kulit Jenis Kulit (seperti Berminyak, Normal & Kombinasi)
Kekurangan air Kekurangan minyak (kelenjar minyak tak aktif)
Kemerahan, gatal, sensitif Bila pegang rasa kasar, bersisik
Image from Google


Selalunya, kalau skin dehydrated ni, skin jadi kekurangan air tu disebabkan beberapa punca :-

1. Diet - memang kurang minum air putih yg secukupnya. Tu yang buat badan panas, especially kalau kita makan benda pedas, makan herba2.

2. Penggunaan produk yang ada chemical yang keras spt peeling products

3. Penggunaan sabun pencuci muka yang terlalu berbuih, sbb buih tu lah yang menambah kekeringan dan sensitiviti kulit

4. Terdedah kepada cuaca yang melampau atau persekitaran yang ekstrem (terlalu kering) seperti terlalu lama duduk dalam aircon, sun exposure yang lama etc

Sebab, ada juga kulit dia berminyak, tapi ada merah2. Itu maknanya dehydrated skin ni bukan disebabkan oleh kurangnya sebum/minyak di permukaan kulit.

Dehydrated ni juga boleh membuatkan kelenjar minyak semakin aktif untuk produce sebum sbb nak 'cover' kekurangan air tu. Which is not supposed to happen, right.

Sepatutnya, untuk kulit yang sihat, sebum di wajah perlu ada juga tau. Tapi dalam keadaan yang terkawal. Not excessive.

Kalau dia dahlah DRY, DEHYDRATED pula, sangat2 kesian. Tu yang macam2 gejala timbul di wajahnya. Contohnya seperti jerawat, sensitive skin, gatal, pedih etc. Dehydrated ni juga boleh buatkan kita nampak lebih berumur dari usia sebenar.

OK, so dah dapat kenalpasti if your skin dehydrated ke tak kan.

Apa nak buat? Tak syok la kulit rasa gatal2, nampak merah2 kan. Pastu dahla merah, naik jerawat pula. Pastu ada rasa cam bonggol2 (skin tak rasa licin n smooth). Nak pakai bedak or makeup pun tak cantik. Bercapuk-capuk. Sayang je beli bedak mahal2 tapi bila apply tak cun jugak.

Sebab tu, untuk kurangkan atau baiki masalah ni (baiki??) kita kena add on perkara yang menambah balik hydration, seperti :-

1. Start amalkan diet seimbang, ambil sumber yang kaya dengan omega-3 (healthy fat acid) mcm fish oil atau telur (ye, telur cari yang ber-omega 3), kurangkan (or tolak terus) makan makanan manis/bergula dan benda2 yang tak berkhasiat yang lain

*oopps, uols tahu tak makanan manis boleh kacau penghasilan kolagen kita?? Jaga-jaga Cik Salmah.

2. Dehydrated ni boleh diatasi dengan kurangkan stress, cukupkan rehat/tidur, beraktiviti dengan sihat dan minum air putih yang mencukupi.

Selain dari ikhtiar luaran, penggunaan produk juga membantu memainkan peranan mengurangkan kulit ternyah hidrasi (adui, susah nak sebut).

Kalau dengan brand MARY KAY ni, selalunya saya akan suggest beberapa options untuk mereka yang ada masalah ni.

1. OIL FREE HYDRATING GEL atau INTENSE MOISTURIZING CREAM

Oil Free Hydrating Gel ni, bila sapu je akan rasa sejukkkkk je. Sangat mendamaikan, calm your skin. Yg ni saya selalu beri pada yang kulitnya berminyak n ada jerawat merah2. Sejuk dan ia akan mengurangkan bengkak jerawat tu.

Intense Moisturizing Cream pula (atau IMC) sangat2 rich dan sesuai kalau kulit anda kering n dehydrated sangat2.



2. TIMEWISE MOISTURE RENEWING GEL MASK


3. TIMEWISE MOISTURE RENEWING SOFTENER



Yes guys, item2 ni memang the best untuk membantu masalah dehydrated skin.

Antara 3 item ni, yang jadi feveret saya ialah GEL MASK & SOFTENER ni.

Sebab, dia ada ingredient "SODIUM HYALURONIC" yang powerful untuk lock / kunci moisture dalam kulit.

Bila pakai tu kan, kulit immediately akan rasa lembut, fefeeling gebu gitu. Rasa moist sangat2.

Apatah lagi kalau combine-kan ketiga-tiga item ni, result memang superb!

Tak tahu cemana nak guna, bila nak guna? Saya kan ada. Dah nama Beauty Consultant. 

PM je saya ok!  Saya tolong tunjukkan =)

INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Whatsapp / SMS
013 - 2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com

No comments:

Post a Comment