Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Monday, October 22, 2012

be happy

saya telah menghadiri sebuah sesi latihan untuk staff di tempat kerja saya. menarik, membuka mata, dan sekaligus mengingatkan saya tentang suatu perkara yg kecil dan remeh yg kekadang kita lupa utk parktikkan tapi memberi impak yg sangat besar dalam kehidupan.

iaitu.. BE HAPPY.kenapa?

point dia senang aje. dengan adanya ketenangan dan hati yg gembira kita akan lebih mudah utk melalui kehidupan seharian. untuk buatkan orang sekeliling kita GEMBIRA (ibubapa, suami/isteri, anak2, kawan2 etc), kita sendiri terlebih dahulu mesti GEMBIRA.

Macam mana nk gembira.. dgn tekanan hidup, tekanan di tempat kerja.. karenah orang2 yg kita tak suka bla bla bla.. cabaran hidup takkan pernah berakhir. kalau kita stress pun, hidup perlu diteruskan. life will never stop until we die. kita ada pilihan.. nak hidup gembira atau berduka.. apa juga sekalipun, gembira atau berduka, hidup tetap diteruskan. so apa kata kita pilih utk menjadi gembira. bila kita gembira, ceria dan seronok, orang lain akan turut merasainya.

bila kita meningkat umur, kita tidak mahu melihat semula kehidupan kita yg lalu yg penuh dgn dukacita. cabaran dan ujian tetap akan menimpa kita selagi kita bergelar manusia. tiada jalan mudah selagi kita hidup, tapi kita boleh tukar kesukaran dan dukacita itu menjadi sesuatu yg kita hargai dan sesuatu yg positif. how? dgn bersyukur kepada Yang Maha Esa atas segala yg dikurniakan, baik atau buruk, semuanya bersebab. Allah tidak kejam, kita yg berlaku kejam kepada diri sendiri. dengan menurunkan ujian kepada kita, tanda Dia sayangkan hamba2Nya. apa2 pun, mintalah daripada Dia. nak mengadu, mengadulah kepada Dia kerana Dia sebaik2 tempat meminta pertolongan dan tpt mengadu. Dia lebih tahu isi hati kita. Cuba elakkan daripada byk mengadu kepada manusia, apa manusia lain boleh buat? apa2 yg berlaku atas izinNya juga. jadi, adalah lebih baik kita minta terus kepada Dia. Dia takkan sia2kan permintaan hambaNya. hanya sabar dan usaha serta penyerahan 100% kepada Dia shj insyaAllah Dia akan sentiasa bersama kita. dengan itu, kita akan lebih tenang walau apa juga cabaran yg melanda.

so, jika kita masih boleh bernafas, masih mampu melihat dan merasai dunia, sentiasa ada peluang dan masa utk kita menjadi gembira. dengan cara ini sahajalah kita mampu membahagiakan orang lain.

salah satu cara utk kita rasa gembira ialah... dengan membuat sesuatu yg kita suka. utk saya, saya ada kesukaan yg baru iaitu saya SUKA BUAT ORANG JADI DAN RASA CANTIK. bila saya lihat orang menjadi cantik, they feel good about themselves and this makes me happy. :)

live in the present. don't hope too much for the future, don't have regrets for the pasts. live one day at a time. disertakan dgn usaha, doa dan tawakal, insyaAllah semuanya akan ok.

i choose to be HAPPY.. insyaAllah everything will turn out just fine.. :))

p/s : my latest look as of 21/10/2012 (on the right), after using MARY KAY skincare n cosmetics, with a smile. Alhamdulillah :)

Jika anda hendak mencuba produk MARY KAY, saya dengan GEMBIRANYA akan membantu anda..

Jom.. hubungi Intan utk temujanji ya :))

INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com

No comments:

Post a Comment