Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Tuesday, November 13, 2012

Calon-calonnya Adalah...

MARY KAY UNTUK SIAPA?

Setelah beberapa bulan bersama MK, saya dapati salah satu aspek paling penting dalam perniagaan MK ialah MK memenuhi keperluan wanita - sesuai dgn keperluan, skill dan stail seseorang wanita.

Ada beberapa elemen dalam MK yg telah 'menambat minat' saya untuk turut serta dlm komuniti usahawan MK yg  dinamik dan kreatif.

Perniagaan MK mempunyai something that every woman wants to have.. believe it..

Mari saya senaraikan siapakah yg sesuai utk melakukan perniagaan MK. 

Adakah anda atau sesiapa yg anda kenali merupakan :-

1. Wanita yg inginkan pendapatan tambahan

- mereka adalah sama ada wanita bekerja full time atau even house wives. mereka ada komitment extra yg perlu dipenuhi seperti membantu ibubapa, membantu meringankan beban suami yg bertungkus lumus menyara keluarga dll

- begitu juga kelompok pelajar IPT yg perlukan pocket money utk menampung kehidupan di kampus utk  perbelanjaan harian, projek/assignment semester dan sebagainya.

- matlamat mereka adalah agar dapat memberikan kehidupan yg lebih baik utk keluarga dan utk kelancaran mereka dlm memenuhi komitmen seharian.
2. Wanita yg inginkan kebebasan masa

- kelompok wanita ini biasanya tiada masalah dlm income atau kerjaya, cuma mereka terlalu sibuk di luar rumah sehingga sukar utk mempunyai masa yg cukup utk keluarga dan utk diri sendiri.

- mereka ingin bebas dlm menentukan jadual masa sendiri yg sesuai dan seimbang dgn komitmen mereka sbg wanita, isteri dan ibu. di samping itu, mereka juga ingin mencari pendapatan sendiri agar dapat memberikan yg extra utk keluarga.


3. Wanita yg suka berhubung dgn teman2 nya atau membina rangkaian/kelompok sosial yg bermanfaat

- kelompok wanita ini suka spend time bersama teman2 mereka dan mereka ingin membina rangkaian hubungan yg baru yg mempunyai minat yg sama - iaitu kecantikan :)

- biasanya mereka suka bersosial dan berkomuniti yg menjalankan aktiviti yg berkaitan dgn minat mereka.

4. Wanita yg sukakan hadiah dan pengiktirafan

- setiap orang amat suka perasaan dihargai dan setiap usaha yg mereka lakukan dikenalpasti dan diberi pengiktirafan sewajarnya. ini mampu memberi keyakinan diri utk lebih berjaya dan bersinar..


5. Wanita yg berminat dgn kecantikan

- memang naluri semulajadi wanita, walau sedikit, cenderung utk menyukai kecantikan. mereka biasanya suka berkongsi ttg apa shj yg berkaitan dgn kecantikan bersama keluarga dan teman2.

6. Wanita yg suka membantu orang lain kelihatan cantik dan menarik

- golongan yg mendalami atau praktikkan kepakaran mereka dlm kecantikan dan imej, sentiasa ingin membantu sesiapa shj utk kelihatan cantik dan menarik.

- mereka mempunyai pengetahuan, skil dan kesungguhan utk membantu wanita lain berasa cantik, di samping membina reputasi pakar dan kepimpinan


7. Usahawan atau bakal Usahawan yg on-the-go dan mobile
- golongan ini mementingkan fleksibiliti dan kemudahan dlm menjalankan perniagaan mereka yg mobile / sentiasa bergerak. 

- mereka juga gemar menggunakan teknologi masa kini spt internet dan peralatan mudah alih utk membantu mengembangkan perniagaan mereka.

- mereka perlukan perniagaan yg sentiasa available bila2 masa 24/7 walau di mana mereka berada, kemudahan delivery dan tanpa menyimpan stok yg banyak dan tanpa mempunyai premis perniagaan yg tetap
So sekarang kita dah kenalpasti CALON-CALON yg sesuai utk menjadi salah seorang BEAUTY CONSULTANT di Mary Kay. Jika anda merasakan anda atau kenalan anda adalah salah seorang seperti tersenarai di atas, maka mungkin penemuan anda di sini adalah sesuatu untuk anda untuk memenuhi matlamat atau target anda.

"Oh takpe la, terima kasih. Saya rasa saya tak perlukannya. I am happy with what I have now."

Jika terlintas statement di atas dalam fikiran anda, tidak mengapa. Alhamdulillah syukur anda gembira sekarang.

No obligation kerana saya di sini sekadar berkongsi ttg peluang yg saya mampu tawarkan. 

Tetapi, saya seikhlas hati ingin mohon bantuan anda, walau anda rasa anda tidak perlukan peluang ini, minta tolong berkongsilah dengan sesiapa shj in your circle ttg peluang kerjaya ini, manalah tahu dengan info yg anda ada mungkin dapat membantu wanita yg lain yg lebih memerlukannya dan mungkin anda bakal merubah hidup mereka dgn bercerita ttg kerjaya ini.

Then, you'll be their HERO :)

InsyaAllah jika betul niat kita, kita akan berjaya kecapi matlamat kita dan pada masa yg sama berupaya utk membantu yg lain mengecapi matlamat mereka juga. Itulah sebenarnya 'kuasa' yg kita ada tanpa kita sedari. :)


Jika anda sendiri atau sesiapa yg anda kenali yg berminat untuk mengetahui secara lebih lanjut tentang kerjaya Perunding Kecantikan di MK, jgn segan silu, jom hubungi saya Intan Alias. I would be happy to help you out. Mungkin ini adalah peluang utk berubah, siapa tahu kan. Tak kenal maka tak cinta.. :)


INTAN ALIAS
013 2500 507
intanjufflisa@gmail.com
Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

No comments:

Post a Comment