My Transformation


Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Wednesday, July 4, 2012

Apa yg Best Sgt Jadi Beauty Consultant ni?

actually nk cerita tentang perkembangan selepas saya sign up as BC hari tu. hehe. 

pada minggu kedua Mei 2012, saya dah dapat starter kit saya.. yeayyy so excited. saya godek2 benda kat dlam tu, alhamdulillah semua cukup. siap ada produk Timewise 3-in-1 cleanser, moisturiser, 2 foundation, cermin, cotton cloth bahan bacaan utk mempersiapkan diri dlm perniagaan ini.

pendapat saya tentang bisnes kecantikan ni, it's a unique business. tak sama cam company yg saya pernah terlibat sebelum ni n the concept is also different. 

apa yg saya suka ttg business MK:-

1. Product yg sangat best. ada money back guarantee. biasanya kalau product yg ada money back guarantee, bukan calang2 product. mmg memberi kesan n result yg positif dan telah membantu byk wanita mendapatkan kulit yg cantik. at reasonable price n value for money too :)

2. comprehensive training utk personal development, product, business. sebaik shj kita sign up jadi BC, kita diwajibkan utk masuk kelas utk memulakan bisnes utk 2 hari yg dipanggil ESRS (essential steps road to success). mmg pack dgn info dan praktikal. yg conduct training tu pun seniors yg otai2 dlm business ni yg sgt happening. at the end of the training, new BC will enable to set their goals n start their 1st skin care class.. :) mmg penting sgt training ni. (saya dah attend ya.. ). ada lagi  byk training utk kita once kita jadi BC.

3. support team yg sentiasa sedia membantu. mereka2 yg senior tidak lokek ilmu ttg product dn business ni. almaklumlah, mcm2 jenis customer diorang dh jumpa, dia boleh share ttg cemana nk rekemen product yg sesuai dgn kulit customers, teknik2 dlm business yg byk membantu. tapi kene berani n rajin bertanya la ya. standard la tu :)

selain itu, company juga menyediakan pelbagai kursus dn kelas latihan intensif yg amat bermanfaat kepada semua BC. cntohnya spt ESRS yg sering diadakan setiap bulan dlm byk sesi dlm versi Bahasa Melayu, English dn Chinese. Begitu juga Red Jacket University, DIQ dn lain2.

MK juga ada support system lain spt majalah Applause (keluaran bulanan), MK Customer Service, web-based system utk BC buat pesanan produk secara online dan website rasmi MK di http://www.marykay.com.my

jadi, sebagai BC di MK, kami dijaga dan dididik dgn nilai2 dan etika profesional utk support customer kami melalui pelbagai medium. cuma kita perlulah bijak dan menggunakan kemudahan2 yg komprehensif yg company sediakan. senang kan... takpe, practice makes perfect... :)

4. event2 yg seronok.. byk buat beauty workshop. dengan event2 camni, kita boleh mendekatkan diri dgn customer dan bakal BC serta memberi peluang mereka mengenali produk MK. macam2 acara boleh buat, terpulang pada kreativiti masing2. tapi tak boleh buat sorang2, kene work together dgn team dan seniors :)

5. nadi penggerak dlm business MK : Skin Care Class.. dengan SCC, para BC dapat berkongsi pengetahuan ttg penjagaan kulit dan kecantikan dgn pelanggannya. Pelanggan pula dapat mencuba sendiri rangkaian product MK sendiri sebelum membeli, sesuai dgn konsep MK Trying before Buying. Tapi... tiada paksaan nk beli ya, jgn salah faham.... ia terpulang kepada pelanggan. 

di samping itu, bagi yg ada masalah kulit yg nk dapatkan consultation percuma, amatlah dialukan utk mendapatkan khidmat nasihat dari BC. 

Kami BC Mary Kay dilatih utk lebih mendengar masalah dan concern customer ttg masalah kulit mereka serta buat recommendation ttg product yg sesuai... :) 

bagi yg suka buat gathering atau party atau girlfriends get together, amat sesuai kalau nk selitkan sesi SCC dlm agenda gathering anda. 

di samping pampering dan make up session, dengan adanya Hostess Program yg sgt2 seronok dan best, para wanita dapat memanfaatkannya dan akan dapat mcm2 ganjaran dari BC termasuk FREE MK products. best kan... kalau nk tahu ttg Hostess Program ni, please please contact me ya. kita boleh story panjang2 k ;)

6. Mary Kay golden rule "Do Unto Others What U Would Others Do Unto You", falsafah "God First, Family Second, Career Third". So dgn amalkan nilai2 murni spt ini, kita dapat balance-kan kehidupan kita mengikut priority yg sepatutnya :)

7. Go Give Spirit... business ini sesuai utk mereka yg lebih suka memberi.. sbb lebih byk kita beri, akan lebih byk kita terima. What u give u get back la lebih kurang. Lebih mementingkan prinsip Giving dan mengambil kira bahawa setiap orang yg kita jumpa, orang2 tersebut actually ada perasaan "Make Me Feel Important". dengan itu, kita akan lebih berusaha utk Give kepada orang dgn rasa tulus ikhlas, bukan utk mendapat keuntungan semata. the income and the rewards akan datang kemudian beriringan. Ingat, rezeki di tanganNya. yg penting, kita buat apa yg sepatutnya kita buat dgn niat nk dapat kasih sayang dan redha dariNya :)

8. the nature of a BC : it's a long-term career dan perhubungan antara BC dan clientnya akan berpanjangan selagi the client memerlukan perkhidmatan BC tersebut. lebih kurang mcm Personal Doctor la, tp ini dlm bidang kecantikan. hehe.. teringat cite2 Hindustan, kalau keluarga yg kaya raya kan biasanya ada family lawyer or family doctor kan. haa, sama la cam BC ni. ianya karier yg ada hubungan or relationship yg berpanjangan dgn client. 

dan byk lagiiiii... nnt saya cerita lagi dlm entri yg akan dtg. 

kalau nk tahu dan mencuba sendiri produk MK dan ingin mendapatkan rundingan kecantikan percuma, jgn segan silu utk berhubung dgn saya. 

jgn risau, saya  sudah dilatih ttg etika2 seorang BC Mary Kay, akan berusaha utk memberi perkhidmatan saya yg terbaik utk anda... 

bagi yg sukakan kecantikan, suka jadi cantik, suka buat orang lain cantik, suka dapat hadiah, yg nak berniaga produk dan service berkaitan kecantikan, rasa berminat nk jadi seorang BC professional, boleh juga berhubung dgn saya. i am happy to help you.. ;)

Contact INTAN intanjufflisa@gmail.com utk booking SCC anda. JOM JOM...  :)

No comments:

Post a Comment