Copyright & Disclaimer

Semua Tulisan, Artikel dan Imej di dalam Blog ini adalah HAK, KEGUNAAN DAN PERKONGSIAN PERIBADI PENULIS SAHAJA, TIADA KAITAN DGN SYARIKAT ATAU MANA2 INDIVIDU. Harap pembaca semua enjoy dan terima kasih atas kesudian anda singgah di sini. =)

Sunday, July 14, 2013

Kenapa Saya Pilih Karier sebagai Perunding Kecantikan di Mary Kay

Ramai yang bertanya kepada saya, kenapa saya suka dan pilih karier Beauty Consultant di Mary Kay.

Secara ringkasnya, saya rumuskan dengan yg berikut:-

(1) Pekerjaan yg mulia - memperkayakan kehidupan wanita - in any way possible. sama ada wanita itu seorang surirumah, pelajar, pekerja, peniaga dsb.

Ini kerana keinginan setiap wanita ini ialah "kaya dan cantik" bukan setakat kecantikan luaran, malah dlm institusi kekeluargaan, suami isteri, jiran tetangga dan masyarakat secara keseluruhan. Dari segi perhubungan, kewangan, pembangunan diri dan nilai2 murni.

(2) Karier yg membuatkan saya rasa dihargai dan menghargai serta menambah nilai diri saya sebagai seorang individu yg boleh menyumbang kepada individu lain dalam masyarakat.

MK adalah platform atau landasan utk saya contribute kepada masyarakat. Contohnya melalui ilmu kecantikan dan peluang keusahawanan MK, saya boleh menyumbang kepada kaum wanita dalam badan2 / persatuan wanita, kebajikan dan sebagainya dlm bentuk pendidikan, pembangunan sosial dan peluang perniagaan. Semua ini dapat membantu mereka meningkatkan taraf hidup dan ekonomi mereka.

Malah dgn hasil perolehan income dari MK boleh juga sedikit sebanyak saya membantu mereka yg memerlukan dalam bentuk derma dan sumbangan kewangan. Sesuatu yg saya rasa tidak selalu saya lakukan dengan hanya bekerja makan gaji.

(3) Saya sukakan kecantikan - luaran dan dalaman - dan saya boleh menyebarkan dan menawarkan peluang untuk menjadi lebih cantik kepada wanita lain. di samping belajar tentang menjaga kulit wajah dan penampilan yg kini menjadi keutamaan wanita, mereka juga boleh meraih pendapatan daripadanya.

(4) Karier yg sentiasa mendidik, melatih dan mengingatkan diri saya dengan nilai-nilai positif - bersyukur dengan nikmat Allah, pergantungan 100% kepada Allah, yakin kpd diri sendiri, tidak putus asa, lebih banyak memberi, sabar, bersangka baik, ikhlas dll

(5) Karier yg menggembirakan saya - saya tidak pernah stress dalam kerjaya ini. kerana saya sendiri boleh menentukan hala tuju perniagaan saya, masa yg fleksible, corak perniagaan yg lebih kepada perkongsian dan pendidikan kecantikan dan penampilan, bukan keuntungan semata-mata. Perniagaan MK ialah perniagaan yg mempunyai misi dan visi yg sesuai dengan naluri dan jiwa kewanitaan saya =)

(6) Kerjaya yg rewarding dan fleksibel, untuk backup plan yang boleh membantu saya dalam persediaan saya di masa hadapan utk sebarang kemungkinan. Bagaimana?

contohnya:-

- jika terjadi apa2 yg tak best dalam pekerjaan full time saya (minta2 dijauhkan), saya boleh switch dan fokus sepenuhnya kepada kerjaya dgn MK yg mampu memberikan kestabilan kewangan dan ianya menyeronokkan kerana saya boleh menentukan masa saya bekerja dan saya boleh tentukan paycheck saya setiap masa!

- jika apa2 yg berlaku dalam keluarga saya, yg memerlukan perhatian dan masa saya untuk menjaga mereka. contohnya, saya mampu utk bercuti panjang demi menjaga kebajikan dan keperluan ibubapa saya di kampung yg semakin meningkat umur mereka. atau jika mereka sakit dan perlukan penjagaan yg rapi, saya mampu utk membahagikan masa dan tenaga saya tanpa perlu risaukan komitmen masa jika bekerja makan gaji. Saya boleh melakukan ini kerana fleksibility yg ditawarkan oleh kerjaya BC di MK.

- saya boleh mengadakan tabung kecemasan / tabung percutian / tabung shopping saya dengan jumlah yg lebih selesa, kerana saya ada part time career yg boleh menyumbang, tidak hanya bergantung kepada gaji bulanan full time job saya.

KESIMPULANNYA..

Saya boleh katakan peluang keusahawanan bersama MK sesuai buat semua wanita yg inginkan perubahan positif dalam kehidupan mereka. Tidak kira anda seorang surirumah, pekerja kerajaan atau swasta, pelajar atau apa2 profesion anda. Yang penting, MK adalah  untuk wanita.Saya bangga menjadi sebahagian dari keluarga MK kerana saya berpeluang untuk MEMPERKAYAKAN KEHIDUPAN WANITA, moga dipermudahkanNya.. insya Allah =)

Jika anda berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang peluang perniagaan kecantikan ini, jangan malu2 untuk berhubung terus dengan saya ya =)

INTAN ALIAS
Independent Beauty Consultant
Mary Kay Malaysia

Call/SMS/Whatsapp
013-2500 507

Email
intanjufflisa@gmail.com

No comments:

Post a Comment